Diety oczyszczające i lecznicze

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej.


W ostatnim czasie ogromnym zainteresowaniem cieszy się dieta dr. Ewy Dąbrowskiej, która jest owocowo-warzywną kuracją odchudzającą. Warto zaznaczyć to, że jest rodzajem głodówki leczniczej, której celem jest dostarczenie organizmowi mikroelementów, enzymów i witamin. Poza tym, posiada ona właściwości oczyszczające i odtruwające, przywraca równowagę organizmowi, a co za tym idzie, poprawia stan naszego zdrowia.

Należy zaznaczyć, iż tę kurację odchudzającą najlepiej jest przeprowadzić wiosną, kiedy to możemy zakupić w sklepach świeże nowalijki. Oczywiście, najlepiej byłoby, gdybyśmy je wyhodowali we własnym ogródku. Optymalny czas kuracji odchudzającej to 6 tygodni, chociaż możemy ją skrócić, gdy stan naszego zdrowia się pogorszy. Ponadto, przed rozpoczęciem tej diety, warto się skonsultować z lekarzem, by stwierdził czy istnieją jakieś przeciwwskazania do stosowania kuracji. Trzeba też wiedzieć o tym, że na początku odchudzania mogą nam dokuczać bóle głowy, osłabienie, czy głód, które po kilku dniach mijają.

Na uwagę zasługuje fakt, że w czasie kuracji nie ma ograniczeń co do ilości spożywanych produktów, jednak muszą to być odpowiednie produkty, takie jak: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan, kapusta, kalafior, cebula, czosnek, por, ogórki, kabaczki, dynia, sałata, zioła, pomidory, papryka, jabłka, grejpfruty i cytryna. Należy podkreślić to, że warzywa i owoce możemy spożywać nie tylko surowe, gotowane, duszone, ale na ich bazie warto też przyrządzać zupy, sałatki czy soki. Jednakże nie przesadzamy z ich przetwarzaniem, ponieważ wtedy są zdrowsze. Z pewnością, kuracja dr. Ewy Dąbrowskiej daje wspaniałe efekty, ponieważ poprawia stan zdrowia osób cierpiących na różne choroby, zwłaszcza cywilizacyjne (np. chorobę wieńcową, otyłość, nadciśnienie tętnicze) i dzięki niej możemy też zgubić zbędne kilogramy.


Przykładowe menu  

Śniadanie: sok z marchwi; surówka z pomidora, ogórek kiszonego, seler naciowego; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy, surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem; pomidor z ogórkiem kiszonym; herbata miętowa. burak gotowany; pomidor z cebulą; surówka z marchwi, jabłka, chrzanu; sok z buraka kiszonego; herbata miętowa.

Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior, kompot z jabłek (bez cukru), gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka z porów i jabłek; kompot z jabłek. marchew, seler, pietruszka, rzepa, burak; surówka z selera, dyni i jabłka; sok jabłkowy; herbata miętowa.

Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi i jabłka; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży. bigos jarski; surówka z marchwi; surówka z pora i jabłka; sok z marchwi; herbata miętowa. 1/2 grapefruita; surówka ze świeżej kapusty, cebula, jabłko, sól; leczo jarskie z dynią; herbata owocowa.

Kontakt: winotu88 mail gmail.com

Wrocław