Diety oczyszczające i lecznicze

Kapuściana zupa odtruwająca


Trzeba zaznaczyć to, że od pewnego czasu dużym zainteresowaniem cieszy się dieta odtruwająca, której podstawą jest zupa kapuściana, doskonale wspomagająca spalenie tłuszczu. Na uwagę zasługuje fakt, że kapusta jest niskokaloryczna i bogata w witaminę C, a co najważniejsze wspaniale wpływa na pracę żołądka. Ponadto, tego rodzaju zupa jest prosta w wykonaniu i tania, dlatego warto ją wprowadzić do swojego menu, nawet kiedy nie mamy problemów z nadwagą.

Nie ulega wątpliwości, że zupa kapuściana jest naprawdę pyszna i aromatyczna, można ją podgrzewać nawet przez kilka dni i za każdym razem smakuje wybornie. Poza tym, możemy ją doprawiać sosem sojowym, bazylią oraz chilli i imbirem. Należy też powiedzieć o tym, że można ją jeść nie tylko na ciepło, ale i na zimno jako krem warzywny, ale w tym wypadku przed podaniem należy ją zmiksować. Nie zapominamy również o tym, że zupa z kapusty jest sycąca, skuteczne łagodzi uczucie łaknienia, a więc zwykle podaje się jako danie główne, choć nie ma żadnych przeciwwskazań, aby zajadać się nią przez cały dzień, ponieważ jest lekkostrawna i na pewno nie zaszkodzi naszemu wyglądowi ani zdrowiu.

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 2 papryki,
  • 2 cebule,
  • 1 seler naciowy,
  • 4 pomidory (ew. 1 puszka konserwowych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 bulwa kopru włoskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz. 

Sposób przyrządzenia: W pierwszej kolejności myjemy dokładnie kapustę, kroimy ją na ćwiartki, usuwamy głąb, szatkujemy, zalewamy wodą, a następnie gotujemy. Kiedy się ugotuje, odcedzamy ją. W dalszym etapie dokładnie myjemy pozostałe warzywa. Seler kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w kostkę. Potem koper kroimy w cienkie paski, zaś cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy warzywa i smażymy je przez ok. 3 minuty, po czym wrzucamy je do garnka z kapustą. Następnie pomidory sparzamy, obieramy je ze skórki, kroimy na ćwiartki i dodajemy do garnka. Kolejno doprawiamy zupę za pomocą ziół prowansalskich, ziela angielskiego i liścia laurowego. Do naczynia wlewamy ok. 3 l wody, dokładnie mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez jakieś 30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. 

Reasumując, zupa kapuścina jest pożywna, zdrowa, wspomaga proces odchudzania, a ponadto wyróżnia się wspaniałym zapachem i wręcz rozpływa się w ustach. W związku z powyższym warto ją wprowadzić do swego menu, kiedy chcemy zgubić zbędne kilogramy, ale przy tym się niepotrzebnie nie głodzić.

Kontakt: winotu88 mail gmail.com

Wrocław