Diety oczyszczające i lecznicze

Przepisy w diecie odtruwającej wątrobę


Dieta odtruwająca należy do diet oczyszczających wątrobę z toksyn, niekorzystnie wpływających na nasz organizm. Rehabilitacja Warszawa Trzeba powiedzieć o tym, że musi być stosowana przez co najmniej 4 dni, ale nie dużej niż tydzień. Z pewnością, podstawę odżywiania powinny stanowić owoce i warzywa, zaś nabiał oraz mięso powinniśmy ograniczyć do minimum. Ponadto, z menu bezdyskusyjnie należy usunąć alkohol, kawę, a także mocną herbatę. Unikamy cukrów, soli, barwników i konserwantów.

Poza tym, wskazane są produkty ekologiczne i nisko przetworzone, a także soki wyciśnięte ze świeżych owoców i warzyw, najlepiej z własnej hodowli. Nie zapominamy o produktach, które posiadają właściwości odtruwające, wśród których możemy wymienić: jabłka, marchew, czosnek, brokuły, kiełki fasolki mung, cytryny, komosę ryżową, papaję, siemię lniane, natkę pietruszki. Oprócz tego, w ciągu dnia należy pić co najmniej 2 l wody. Dieta wątrobowa jest prosta w przeprowadzeniu, a dla ułatwienia podajemy poniżej sprawdzone przepisy na dania, które można spożywać w kuracji odtruwającej.

Przepis na zupę ziemniaczaną 

Składniki:

  • 200 ml wody, 
  • 5 dag włoszczyzny (bez kapusty), 
  • 15 dag ziemniaków,
  • 5 g mąki pszennej,
  • 50 ml mleka, 
  • 1 g soli,
  • 5 g masła,
  • zielona pietruszka. 

Sposób przyrządzenia: W pierwszej kolejności dokładnie czyścimy warzywa, kolejno zalewamy je wodą i gotujemy, po czym trzemy je na tarce. Z mąki i mleka wykonujemy zawiesinę, którą dodajemy do startych warzyw i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy jeszcze sól, masło oraz posiekaną natkę pietruszki. 

Przepis na kluski z twarogu 

Składniki: 

  • 10 dag twarogu, 
  • 1 białko,
  • 2 dag mąki pszennej,
  • 5 g masła,
  • 1 g soli. 

Sposób przyrządzenia: Najpierw musimy rozetrzeć twaróg oraz dodać do niego mąkę. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubitą z białek pianę. Mieszamy. Kolejno z uzyskanej masy tworzymy kuleczki i dajemy do osolonej wcześniej wody. Po ugotowaniu podajemy z odrobiną masła. 

Przepis na surówkę z selera i jabłek 

Składniki: 

  • 6 dag selerów,
  • 6 dag jabłek,
  • 1 dag szczypiorku,
  • 5 g koperku,
  • 5 g cukru,
  • 3 g koncentratu owocowo-witaminowego. 

Sposób przyrządzenia: Na początku myjemy warzywa i owoce, dokładnie je czyścimy, a następnie trzemy na grubej tarce. Kolejno szczypiorek i koperek drobno siekamy, dodajemy do jabłek i selera, a następnie polewamy koncentratem owocowo-warzywnym, wcześniej rozcieńczonym w wodzie z cukrem. Zapiekanka z jabłek i ryżu Składniki: 5 dag ryżu, 1 dag cukru, 100 ml mleka, 20 dag jabłek, 5 g masła. Sposób przyrządzenia: Po pierwsze, ryż gotujemy w mleku na sypko. W międzyczasie jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Kolejno naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na przemian warstwami raz jabłka, raz ryż, a całość posypujemy odrobiną cukru. Następnie przysmak zapiekamy w piekarniku.

Kontakt: winotu88 mail gmail.com

Wrocław